Biografie

YEVGUENI // BIOGRAFIE

In november 2004 brengt Yevgueni 'Als ze lacht' naar de radio’s. De reactie op de eerste single is zeer mager. In oktober 2014 stelt de groep haar vijfde album voor. 'Van hierboven' is sterk groepswerk, een greatest hits met nieuwe nummers. 'Als ze lacht' is vandaag een volkslied.

 

Er ligt een merkwaardig decennium achter de rug van Yevgueni. De groep was aanvankelijk onderhevig aan de tweede wet van Isaac Newton: het kostte energie en tijd om de zaak in beweging te krijgen. Maar sinds de bal aan het rollen ging, is er geen houden meer aan. "Onze star quality lag er niet dik op van bij het begin. Die heeft zich gaandeweg moeten bewijzen."

 

Yevgueni heeft op korte tijd veel terrein veroverd. Het vijftal speelt zowel in rockclubs als in theaterzalen, er hangen gouden platen aan de muur en de groep is in het bezit van een groot, breed, trouw en wassend publiek. "Bij elke plaat komen er nieuwe mensen bij die ons leren kennen of leren waarderen. Het mooie is dat je ons publiek moeilijk kunt categoriseren. Het is een optelsom van uiteenlopende karakters en beweegredenen. Er zitten ook heel wat mensen tussen die je misschien niet meteen als fan zou verwachten. Ze hebben wel één ding gemeen: ze vinden allemaal de teksten belangrijk. De inhoud telt."

 

Yevgueni is een onstopbare kracht. Daarom besliste het zelf om de zaak even stil te leggen. Om niet in herhaling te vallen. Omdat er ook nog persoonlijke aspiraties waren die vervulling verdienden. 'Van hierboven' komt vier jaar na 'Welkenraedt' en twee jaar na het laatste concert. Het is een plaat waarop Yevgueni toont wie het vandaag en morgen het liefst wil zijn. Een groep die de ziel heeft van een singer-songwriter en/maar die in hart en nieren een rockgroep is. Tekst en muziek liggen perfect in balans op album nummer 5.

 

OVER SABBAT EN SOLO 

 

Een sabbat is een periode waarin mensen hun normale bezigheden onderbreken. De verplichte pauze van Yevgueni was alvast geen platte rust. De drie stichtende leden van de groep legden een ei. Klaas Delrue maakte een album in het Frans ('Risquons Tout') als Delrue, Geert Noppe maakte een album in het Nederlands met Walrus ('Walrus') en Maarten Van Mieghem speelde met Walrus en - het Engelstalige - Slow Pilot. "We hadden die sabbat ingepland omdat we dachten dat hij vruchtbaar zou worden. Dat is ontzettend bewaarheid. De soloprojecten gaven ons de kans om iets te doen wat helemaal van ons is, en we gaan daar ook absoluut mee verder. Tegelijkertijd beseften we ook het belang en de uniciteit van Yevgueni. Met die bende gaan spelen, dat is het liefste wat we doen, dat is het beste wat ons in ons leven is overkomen."

 

OVER EEN LEEG BLAD EN VOLLE GOESTING 

 

Vier keer ging het maken van een album van Yevgueni ongeveer als volgt: Klaas schreef de songs en de groep kleurde in. Nu werden de rollen omgedraaid. "Het uitgangspunt was: we maken eerst de muziek met de groep en Klaas bedenkt daar dan teksten bij.' Die aanpak was deels van te moeten. 'Door de nevenprojecten waren alle reserves opgebruikt. We zijn meer dan ooit als een groep aan de start gekomen. Met een leeg blad. Klaas had twee nummers mee van een reis naar Zuid-Afrika, er zaten nog een paar half afgewerkte nummers en riffs in de stock en dat was het." Parallel was er de wil om de groepsdynamiek nadrukkelijker mee te nemen in de nummers. "Deze plaat is vertrokken en gemaakt vanuit de goesting om te spelen. Dat was er ook meteen aan te merken. De nummers floepten eruit. We raakten zelfs zo hard in een flow dat Klaas niet kon volgen met de teksten. Er stond ook geen rem op. Vroeger bepaalde de tekst heel sterk de richting van de muziek, nu hadden we volledig vrij spel." Dankzij de solodingen kon dat ook met open vizier. "Je komt minder individualistisch aan de start. De goesting neemt het over van de eigen ambitie."

 

OVER RISICO’S EN ROCKFILOSOFIE 

 

De nieuwe aanpak was niet vrij van risico's. Het plezier en de dadendrang mochten dan wel groot zijn, tot ver in het proces wist niemand wat ze gingen opleveren."Vroeger hadden we 8 of 9 nummers per plaat die bij de songwriter Klaas begonnen. Dat comfort viel nu weg." Die songwriter had het ook niet onder de markt. "Ik ben een paar keer heel diep moeten gaan. Aan het einde van de rit werd het zwaar. Toen heb ik uitstel moeten vragen. Maar die rockfilosofie, waarbij de tekst zich aanpast aan de muziek, heeft de teksten alleszins naar een hoger niveau getild." 

 

OVER INTERPRETATIE EN INDIVIDUALITEIT 

 

Het eindresultaat voelt - opvallend genoeg - veel coherenter aan dan Klaas Delrue die thuis een chansonplaat schrijft met mooi afgeronde verhalen. De teksten zijn minder eenduidig, vager. "Ze zitten niet volgepropt. Er is veel meer ruimte voor interpretatie. Er is ook meer emotie, meer van Het Leven." Muzikaal zit Yevgueni hoorbaar in een ruimer pak. Veel stijlen, veel oog voor detail, veel power ook. "Het is een collage. Je hoort duidelijk de individualiteit en de muzikale dada’s van elke muzikant. En toch zijn we tegelijkertijd veel meer een eenheid. En ook een betere groep. Het is een bizarre maar fantastische vaststelling: tijdens onze sabbat zijn we door niet te spelen beter geworden in wat we samen doen."

 

OVER DE VRIEND DIE HET BETER WEET 

 

Wouter Van Belle was de producer die Yevgueni tien jaar geleden leven inblies en de route uitstippelde. "Vervolgens zijn Patrick (Steenaerts, gitaar) en Stef (Vanstraelen, drums) erbij gekomen en zijn we een groep geworden."  Daarna kwam Stef Kamil Carlens, de held waar ze naar opkeken maar die ook tussen de groep kwam staan. Als een collega. Hij haalde Yevgueni uit de comfortzone, lokte de heren uit hun tent. De werfleider van 'Van hierboven' is David Poltrock, muzikant en producer. "Er zit ondertussen veel ervaring in de groep. Maar je bent ook met vijf producers. Dus heb je een entiteit nodig die erboven kan gaan staan als dat nodig is. David beantwoordt aan dat profiel. Hij is de vriend die het beter weet." De opnames kort samengevat: 1 dag instrumenten opstellen en 3 dagen basistracks inspelen bij MotorMusic in Mechelen. De overdubs en de zang gebeurden in de thuisstudio van Poltrock. 

 

OVER SCHERPTE EN BIJSTELLEN

 

'Van hierboven' wordt met grote fierheid en met hoge verwachtingen voorgesteld. Het niveau is 'een greatest hits met nieuwe nummers'. Het gevoel is 'missie geslaagd'. Het album zit veel dichter bij wat Yevgueni vandaag op het podium brengt. In het groepsjargon is dat 'scherper, iets meer naar de linkerkant'. "We trekken al drie tournees lang door het land als een rockgroep. Met succes ook: we verkopen meer tickets in het clubcircuit dan vele van onze generatiegenoten. Alleen bleef dat teveel onopgemerkt. Omdat het brede publiek alleen onze singles kent. Dat moest bijgesteld worden, vonden we."